Úvod » KOŘENÍ směsi » Směsi se solí » Chmeli suněli
Chmeli Suněli je směs koření a bylinek, která pochází z arménské a gruzínské kuchyně.
Užívá se do mletých mas, při přípravě masa ke grilování, do salátů, omáček apod.
Složení: sůl 35 %, bazalka, bobkový list, koriandr, kopr, celer nať, petrželka nať, saturejka, pískavice, yzop, máta peprná, majoránka, paprika pálivá, česnek
.
Minimální množství je 20 g.
.
Pokud požadujete rozdělení do více balíčků, napište to, prosím, do poznámky a připočítejte si balné 5 Kč za kus. Odkaz do balného zde.
.
Recept na Čachochbili z kuřete
Čachochbili je národní specialitou gruzínské kuchyně, která je nejčastěji připravovaná z kuřete, ale také z hovězího či skopového masa a rajských jablíček nebo brambor. Obecně je tradiční gruzínská kuchyně ovlivněna historii země a dostupností surovin z místních zdrojů, které jsou kombinovány v rozmanitých poměrech. Nejobvyklejšími surovinami jsou ořechy, aromatické bylinky, česnek, ocet, červená paprika, granátová jablka, dřišťál koření a bylinky, které v kombinaci se zdejším kuchařským uměním dosahují v pokrmech neobvyklých chutí i vůní. To dělá gruzínskou kuchyni velmi populární a jedinečnou. Je to také hojnost různých druhů mas, ryb, rostlinných předkrmů, sýrů, nakládané zeleniny a voňavých a ostrých druhů koření.
Suroviny pro 4 osoby: 1 kg očištěného kuřete, 100 g oleje nebo másla, 3 střední cibule, 4 stroužky česneku, 4 lžíce rajčatového protlaku, 3 rajčata, citrónová šťáva nebo estragonový ocet podle chuti, sůl a pepř podle chuti, masový nebo zeleninový vývar a 2 lžíce Chmeli suněli
Ostrým nožem rozsekáme kuře na větší porce a ty prudce opečeme na kastrolu v rozpáleném oleji. Podle chuti osolíme a opepříme, podlijeme troškou vývaru, přidáme rajský protlak a utřený česnek, Chmeli suněli a okyselíme podle chuti citrónovou šťávou. Zakryjeme poklicí a dusíme asi 30-40 minut. Pak přidáme na kolečka nebo půlměsíčky nakrájenou cibuli, oloupaná a na čtvrtky rozkrájená rajčata (předtím je spaříme vodou,a by se lépe loupala slupka) a dusíme doměkka až je tekutina téměř vyvařena. Hotový pokrm pokapeme smetanou nebo kefírem a podáváme. Můžeme ho posypat už na talíři sekaným koprem - pokud ho snášíme nebo petrželkou.
Recept na tortili s fazolovou pomazánkou
Suroviny: 6 ks tortilly, 200 g červených fazolí (sterilovaných), 1 lžička granulovaného česneku, 2 lžičky drcené cibule, 120 ml majonézy, 1/2 lžičky římského kmínu (mletý), 1/2 lžičky koriandru (mletého), 1/2 lžičky Chmeli suněli, sůl, pepř, 1 chilli paprička, 1 hlávkový salát a svazek rukoly
Fazole slijeme,necháme okapat a rozmixujeme nahrubo, přidáme cibuli, česnek, koření a promícháním uděláme pomazánku. Každou tortillu na suché, nepřilnavé pánvi ohřejeme, natřeme vrstvu pomazánky, kterou lehce potřeme majonézou a přidáme chilli podle chuti. Poklademe opranými, osušenými salátovými listy a rukolou a stočíme.
Speciálka na koření Kopra
Rooseveltova 790
160 00 Praha 6 Bubeneč
obchod@kopra.cz
+420 607 635 565
Kamenný obchod PO-ČT 12-19
PÁ 9-14
Vytvořeno systémem www.webareal.cz