Úvod » KOŘENÍ jednodruhové » Vanilkový lusk velký 16 - 19 cm vakuovaný


        

Vanilkový lusk velký 16 - 19 cm vakuovaný

skladem

 

Číslo produktu: 103
naše cena:
69,0 Kč

Jedná se o nejčerstvější vanilkové lusky z nové sklizně z rodinných farem v Madagaskaru. Velikost 16 - 19 cm.

.

Lusky jsou konkrétně z regionu Sambava, které je hlavním centrem pro pěstování vanilky. Pochází z rodinné farmy pana Dominiqua. Domique byl velice vážený pán v oblasti vanilky a byl v mnoha pozicích a zastupitelstvích tykajících se ochrany vanilky a farmářů, sklizně a produkce a ekonomiky.

.

KUPTE SI I MLETOU VANILKU

.

Vanilkový cukr z pravé vanilky vyjde 9x levněji než klasický vanilkový cukr z marketů. Počítejte se mnou. Za Vanilkový cukr z marketu dáte 8 Kč za 8 gramů, takže za kilo vanilkového cukru zaplatíte 1 000 Kč. Pokud vsadíte na pravý vanilkový cukr vyjde vás kilo na 119 Kč, protože 99 Kč vás stojí vanilkový lusk a 20 Kč kilo krystalového cukru. 

.

1. způsob přípravy domácího vanilkového cukru – pokud nespěcháte

  • Celý kvalitní vanilkový lusk vložíte do uzavíratelné sklenice s cukrem, může ho být až pět kilo.
  • Lusk v cukru necháte minimálně 2 týdny, raději déle.
  • Tento způsob je vhodný pokud nespěcháte. Vanilkový lusk pomalu uvolňuje aroma do cukru a trvá to delší dobu.
  • Výhodou je, že můžete cukr následně doplňovat a vanilkový lusk aromatizuje cukr dál.
.
2. způsob přípravy domácího vanilkového cukru
  • Rozpůlený vanilkový lusk, ze kterého jsme použili dužinu na výrobu nějaké sladké dobroty, nevyhazujeme. Byla by to škoda. Vydlabaný vanilkový lusk můžete vložit do uzavíratelné nádoby s cukrem a využít ho tak k aromatizaci cukru.
  • Je to stejný postup jako u způsobu č. 1 s tím, že aromatizace cukru bude podstatně rychlejší než u lusku uzavřeného – celého.
.
3. způsob přípravy domácího vanilkového cukru 
  • Vanilkový lusk vydlabeme a dužinu (semínka) přidáme do uzavíratelné nádoby s cukrem.
  • Tento způsob aromatizuje nejintenzivněji a nejrychleji.
  • Musíme počítat s tím, že v cukru budou „černé tečky“, tedy zrníčka z lusku. Pokud vám to nevadí, není to určitě na závadu, naopak je to známka kvalitního vanilkového cukru.

.

4. způsob domácího vanilkového cukru

1 vanilkový lusk můžeme rozmixovat v 1 kg krystalového cukru a získat tak 100 % přírodní vanilkový cukr.

.

Jak silně aromatizovaný vanilkový cukr si připravit záleží na použití.
  • Vanilkový cukr na posypávání bude lepší méně aromatizovaný.
  • Vanilkový cukr do těsta a podobně je lepší více aromatizovaný, aby byl ve vyrobeném pokrmu „cítit“.

.

Vanilku můžete dát do alkoholu jako je rum, medovina nebo vodka opět nechat několik dní aromatizovat. Takový vanilkový rum nebo vodka jsou skvělé do míchaných nápojů i samozřejmě přímo k pití.

.

Do těst, nebo tam kde je v receptu mletá vanilka se používá dužina z lusku. Ostrým nožem vanilu podélně rozřízneme a vyškrábneme droboučká černá semínka, která se dále používají.


Do omáček nebo pudingů se lusk dá do studeného mléka a vyvaří se. Vanilku na závěr samozřejmě vyndáme a po opláchnutí ji můžeme zužitkovat třeba do výše zmíněného vanilkového cukru.
.

Další tip jak použít vanilkový lusk máme od paní Jiřiny Durecové Dittrichové: My vanilku (lusk) rozřízneme a dáme do dózy s třtinovým cukrem. 14 dní s tím klepeme a pak je výsledek úžasný. Provoní čaj a nebo přidáváme do vody s citronem a mátou

.

 Mrkněte na video, které ukazuje jak dlouhá a těžká je práce s vanilkou pro místní lidi.

V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel,

především moučníků, do pochutin jako je zmrzlina a čokoláda a výrobky z ní, do pudinků apod.

Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.

Vanilka se výborně snoubí s vůní kávy. Je možné ji přidat také do tabáku.

 

Přečtěte si PŘÍBĚH VANILKY

 

Země původu: Madagaskar

 

Zajímavosti

Mexičtí Indiáni věřili, že vanilka propůjčuje sílu, zahání únavu i strach a posiluje srdce. Používali ji jako afrodiziakum.

Vanilka se stále používá v alternativní medicíně. Dokáže totiž např. pomoci při nervových poruchách, depresevních stavech či nespavosti,

neboť zklidňuje psychiku. Navíc účinkuje také v případech nedobře fungujícího trávení.

Vanilku můžete vyzkoušet i při příliš vysokých teplotách, neboť by měla snížit horečku (tělesnou teplotu nad 38 °C).

Uváděny jsou rovněž pozitivní účinky na chudokrevnost. Měla by také podpořit srdeční činnost a dodat organismu energii.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

NDEyZjA