Úvod » KOŘENÍ jednodruhové » Hřebíček celý
Hřebíčkovec vonný (lat. Syzygium aromaticum) je 10 až 20 metrů vysoký, tropický, stálezelený strom, a coby koření hřebíček jsou známá jeho sušená nerozvinutá květní poupata. Přirozené prostředí hřebíčku tedy hledejme pro někoho možná překvapivě v Africe (Zanzibar, Madagaskar, Tanzánie) v Asii (Indonésie, Filipíny) a Jižní Americe (především Brazílie). Původem z Moluckých ostrovů v Indonésii se rychle rozšířil po celé Asii a následně do celého světa. Do Evropy se dostal okolo 4. století díky arabským obchodníkům a brzy se stal jednou z nejdražších komodit, v jednom období dokonce dosáhl i ceny zlata.
Dnes můžeme použít hřebíček běžně v kuchyni, a to při přípravě sladkých pokrmů, závinů, rýžových pokrmů, vánočního cukroví, masa, ale i nejrůznějších teplých nápojů, jako je svařené víno, čaj či punč. V Indii se přidává do kari. Také se může využít při relaxaci, ve formě éterických olejů či aromaterapie. Dá se také používat ve formě tinktury.
Hřebíček ukrývá velké množství silice, nejvýznamnější je jeho fenolická sloučenina eugenol. Dále obsahuje pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, olej a sliz.
Proč se doporučuje:
Říká se, že:
Víte, že:
Horký nápoj z hruškového džusu
0,5 litru hruškového džusu
Celá skořice
5 Paliček hřebíčku
Do džusu vložíme celou skořici a hřebíček dle vlastní chuti a přivedeme k bodu varu. Horké přelijeme do sklenic a ihned podáváme.
Tip: džus můžeme zaměnit za jakýkoli jiný (např. pomerančový, broskvový)
.
Minimální množství je 20 g.
.
Pokud požadujete rozdělení do více balíčků, napište to, prosím, do poznámky a připočítejte si balné 5 Kč za kus. Odkaz do balného zde.
Speciálka na koření Kopra
Rooseveltova 790
160 00 Praha 6 Bubeneč
obchod@kopra.cz
+420 607 635 565
Kamenný obchod PO-ČT 12-19
PÁ 9-14
Vytvořeno systémem www.webareal.cz