Úvod » KOŘENÍ jednodruhové » Badyán celý, výběr
Badyán je označován za jedno z nejhezčích a tvarově nejzajímavějších koření světa.
Pochází z jižní Číny a Vietnamu a velkou oblibu si získal také u nás.
V kuchyni se používá badyán rozlámaný, umletý, případně rozdrcený v hmoždíři.
V čínské kuchyni se hojně přidává k drůbežímu a vepřovému masu.
Nechybí ani v oblíbené „číně“, která by bez něj nebyla tou pravou čínou.
Vietnamská kuchyně používá badyán také do hovězí polévky.
Badyán se dále hodí na pečené kuře, na dušenou rybu nebo na ústřice.
Dobře se uplatňuje i při výrobě likérů, osobitou chuť dodává také žvýkačkám a cukrovinkám.
Jako koření se používá v podobě prášku podobně jako anýz, tedy především ke kořenění moučníků a sladkých jídel.
Je součástí perníkového koření, sušenek, přidává se do švestkových povidel. Badyán lze využít také k aromatizaci čajů.
Hvězdičky badyánu by neměly chybět ani v hruškovém kompotu.
Při kořenění badyánem je však třeba opatrnosti, neboť badyán je velice aromatický a při větší dávce by mohlo kuře chutnat jako perník.
Badyán je rovněž součástí léků a čajů proti kašli. Může se přidávat i do ústních vod.
.
Minimální množství je 20 g.
.
Pokud požadujete rozdělení do více balíčků, napište to, prosím, do poznámky a připočítejte si balné 5 Kč za kus. Odkaz do balného zde.
.
Recept na Badyánovou roštěnou
600g hovězí roštěné, 2 lžíce červeného vína, 100g slaniny, cibule, 4 hvězdičky badyánu, olej, sůl, mletý pepř
Plátky roštěné naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou.
Opečeme je. Poté na oleji, na kterém jsme opekli plátky masa, opečeme cibuli, slaninu a badyán.
Vrátíme roštěnky, přilijeme víno a vodu a podusíme do měkka. Když je maso hotové, šťávu zahustíme moukou.
Odposlechnuto
Při vaření pro čtyři osoby by se neměl použít víc než jeden cíp z celé hvězdičky.
Speciálka na koření Kopra
Rooseveltova 790
160 00 Praha 6 Bubeneč
obchod@kopra.cz
+420 607 635 565
Kamenný obchod PO-ČT 12-19
PÁ 9-14
Vytvořeno systémem www.webareal.cz