Těšínsko je země neobvyklá, bohatá na tradice, na památky i pestrou historii. Nepochybně má obrovské výsledky v kulinářské oblasti. Recepty předávané z generace na generaci (obvykle ústní formou) byly velkým bohatstvím každé rodiny a zdůrazňovaly identitu regionu. Díky tomu vznikl i Těšínský kulinářský kalendář, ze kterého jsme si zapůjčili i recept na Žitný chléb s kopřivami.
Suroviny: 1/2 kg hrubé žitné mouky, 1/2 kg pšeniční mouky, 250 g krájených kopřiv, 100 g droždí (uděláme kvásek: 3/4 l vlažné vody, 1 lžíce cukru, 2 lžíce mouky, droždí, mícháme) 2 lžíce soli
Do misky vsypeme mouku, kopřivy, sůl a vléváme vykynutý kvásek, zaděláváme poměrně dlouho, až pocítíme, že těsto začíná kynout. Dáme do pekáče, nahoru natřeme olejem a když vykyne, pečeme v teplotě 200 stupňů C asi 1 hodinu nebo více.
.
A během pečení si můžete udělat výborný salát se Sumahem
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Moravskoslezský kraj