Zelí patřilo odjakživa na jižní Moravě k těm druhům zeleniny, které se objevovaly na kuchyňských stolech i několikrát do týdne. Nejlepší pověst mělo to z Komárova, Modřic nebo Líšně. Hlávky zelí nosily, spolu s ostatní zeleninou, ženy v nůších na zádech na tržiště, kde pak hlasitě upozorňovaly na kvality právě toho svého – nejlepšího.
Suroviny: menší hlávka zelí, hrubá mouka, 15 dkg slaniny a 1 cibule
Nadrobno nakrájíme hlávkové zelí, přidáme sůl a promneme, až zesklovatí a pustí šťávu. Zasypeme hrubou moukou a vypracujeme těsto. Z těsta nakrájíme a vytvarujeme tzv. šlíšky. Vaříme ve vodě a po vyplavání na povrch ještě chvíli povaříme a důkladně scedíme. Na slanině opražíme cibuli a přidáme ještě kousek slaniny. Směs promícháme se šlíšky a necháme dočervena zapéct.
.
A pokud nejste na zelí zvyklí, určitě vyzkoušejte naši bylinnou kúru Plynatost a nadýmání
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Jihomoravský kraj