Suroviny: 1 velká cibule, 4 brambory, 5 dkg másla nebo sádla, 1 vepřové uzené koleno, koření (pepř, nové koření, bobkový list), 2 hrsti sušených hub, 1/2 malé kapusty, 1 menší kvaka, sůl, pepř, 1 mrkev, 1 petržel
Všechnu zeleninu kromě kapusty nakrájíme na větší kostky a na másle orestujeme. Přidáme koření, zalijeme vodou, přidáme i houby (jsou-li sušené, přidáme i s vodou, ve které se máčely). Vše vaříme až je zelenina napolo měkká. Uzené koleno vaříme zvlášť úplně doměkka. Potom maso vyjmeme a koleno obereme, maso nakrájíme a vložíme do uvařené zeleniny. Přidáme také uzený vývar. Kapustu pak nakrájíme na proužky, vložíme do polévky, vše 10 minut povaříme a dochutíme. Podáváme s chlebem.
.
A pepř do polévky nemusíme mít jen černý - mrkněte
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Zlínský kraj