"Českobrodsko zabírá roviny, pláně a nevysoká úvrší mezi podlesím. Spatříš tu roztroušenu řadu výstavných vesnic, ve kterých moderně zřízené statky rolnické setřely dávný ráz původních staveb selských, uzříš i četné dvorce panské, k nimž patří největší a nejtučnější lány a na nichž všude tu nalezneš knížecí erb Lichtensteinský. Dědiny halí se v půvabné roucho ovocných zahrad, tu hojnějších, tu skrovnějších, ku kterým v posledních časech přibyla také četná stromořadí." Takhle viděl Českobrodsko před mnoha lety F.V.Vykoukal, který jej popsal v časopise Náš lid.
Ze stejného zdroje je i recept na Žebráckou polévku z Českého Brodu.
Žebrácká polévka se vařila dvojí - buď chudá nebo bohatá.
Chudá: Starší chléb pokrájíme nebo rozlámeme na menší kousky a dáme vařit se solí a kmínem. Vaříme asi 15 minut, až se chléb rozvaří, omastíme máslem a polévka je hotová.
Bohatá: Recept je stejný, jen se do polévky přidá rozkvrdlané vajíčko a smetana.
.
A jako hlavní jídlo si můžete pochutnat například kuřeti s jemným kořením Pepé
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Středočeský kraj