Závitek Reichenberg vyhrál v roce 2008 ve velké kulinářské show Vaří celý Liberec. Cílem soutěže bylo vyhledat co nejvíce starých místních receptů.
Suroviny: 30 dkg vepřových plátků, 20 dkg anglické slaniny nakrájené, 3 druhy sýra (eidam, niva, hermelín po 15 dkg), 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, grilovací koření, čerstvé bylinky (petržel, pažitka) a potravinářská režná nit, tuk na orestování, vařené brambory jako příloha.
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme. Položíme na ně plátky slaniny, proužky sýrů, nakrájenou cibuli, česnek a sekané bylinky. Plátky zabalíme a důkladně převážeme režnou nití.
Závitky zprudka ze všech stran orestujeme na pánvi na oleji a pak dáme do předehřáté trouby na 180 °C, péci asi 20 minut a průběžně podléváme.
Brambory přelijeme výpekem.
.
A po skvělém obědě si dejte náš speciální bylinný likér ALVU
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Liberecký kraj