Suroviny na 6 porcí: 1500 g kotlety s kostí, 15 g mletého zázvoru, 10 g mletého kmínu, 120 g sádla, 500 ml vývaru, sůl, 900 g růžičkové kapusty, 120 g cibule, 15 g česneku, 30 g másla, 50 g sádla, 30 g hladké mouky, 0,6 l hovězího vývaru, sůl a čerstvě mletý pepř.
Vepřové kotlety vcelku osolíme, posypeme zázvorem a kmínem. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na pekáči dozlatova. Přidáme okořeněné maso, které musí mít pokojovou teplotu a opečeme po všech stranách dozlatova. Zalijeme vývarem. Pečeme na 160 stupňů C 45 minut. Během pečení podléváme výpekem. Po vyjmutí masa výpek cca 2 minuty prudce vaříme.
Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek a růžičkovou kapustu. Zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme zvolna do poloměkka. Nakonec zahustíme máslovou jíškou.
Ke kotletě se podávají místní noky.
.
A víte co chutná jako kombinace pepře, cibule a máku? Čtěte Černucha nejen pro královnu Kleopatru
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Kraj Vysočina