Suroviny: 50 dkg polohrubé mouky nebo žitné výražky, 5dkg sádla nebo 10 dkg jemně usekaných škvarků, 3 dkg droždí asi 1/3 l mléka, lžička soli, lžíce cukru do droždí, lžička tlučeného kmínu, 1 strouhaný studený brambor, mák a sůl na sypání.
Zmlazeným droždím zaděláme ze všech surovin tužší těsto, okořeníme je kmínem a necháme vykynout. Lžicí je pak vykrajujeme na pomoučený vál, krouživým pohybem dlaně z nich vytvoříme bochánky, které klademe na pomaštěný plech. Každý poklepem ještě trochu zploštíme. Potřeme je buď vejcem, nebo málo oslazeným mlékem a sypeme mákem se solí nebo kmínem. Některé vdolečky necháme bez sypání – ty po upečení namažeme povidly. Když vdolky znovu vykynou, upečeme je pěkně do červena.
.
Ke speciálním vdolkům speciální likérek ALVA
.
Další krajové speciality naleznete pod štítkem Královéhradecký kraj