Trmická maková mušle spatřila světlo světa v roce 1836. Recepturu přivezl ze zahraničních cest pekař Wenzel Schindler a dlouhá léta ji nabízel na velikonočních trzích. Zákeřné války zamíchaly pořadím gurmánských pochoutek, sladká tradice si však po letech našla své příznivce v ústeckém muzeu. To se snaží vrátit Trmické makové mušli její slávu, dokonce uspořádalo soutěž o nejlepší Trmickou makovou mušli.
Recept na Trmické makové mušle od Elisabeth Bschoch, roz. Sterlike, Trmice/Zwiesel
Suroviny: 1 kg mouky, ½ kg máku, 15 dkg cukru, 15 dkg, margarínu, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 balíčky (á 43 g) droždí, 1 vydatná špetka soli, 1 vejce, asi ¼ litru mléka, nastrouhaná
kůra z 1 citronu (bez postřiku), trochu skořice pro ochucení.
Příprava: Nejprve vymícháme řídký omládek z třetiny mouky, droždí, vlažného mléka a lžíce cukru. Když nakyne, pevně uhněteme se všemi přísadami měkké těsto jako u buchty a necháme kynout. Mezitím nameleme v mlýnku nebo v mixéru do sucha mák, potom pravidelně přiléváme mléko, až zbělá. V mlýnku namletý mák přelijeme vařícím mlékem. Ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou.
Potom hned začneme pracovat: Lžící vykrojíme kousky těsta. Vytvarujeme do kuliček, necháme trochu zkynout. Válečkem rozválíme těsto na oválné kousky, na které klademe náplň. Těsto přeložíme do tvaru mušle a okraje pevně stlačíme a osadíme na plech.Necháme asi půl hodiny kynout. Mezitím dvakrát potřeme roztlučenými vejci. Necháme asi půl hodiny kynout. Mezitím dvakrát potřeme roztlučeným bílkem.
Zahřejeme troubu na 180°. Makové mušle třikrát až čtyřikrát propíchneme vidličkou, vložíme do trouby a pečeme do hněda.
.
OHNIVĚ ŽLUTÁ KURKUMA JE NAŠE NEJPRODÁVANĚJŠÍ. Více: https://www.kopra.cz/ohnive-zluta-kurkuma
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Ústecký kraj