Suroviny: Těsto - 80 dkg polohrubé mouky, 20 dkg hladké mouky, 4 dkg kvasnic, asi ¾ l mléka, na 1 kg mouky 1dkg soli, 20 dkg másla, 20 dkg cukru, 4 žloutky
Náplň |
||
tvarohová náplň |
maková náplň |
povidlová náplň |
tvaroh |
mletý mák |
povidla |
žloutek |
cukr |
rum |
vanilkový cukr |
mléko |
skořice |
citronová kůra |
badián |
|
cukr |
||
rozinky |
Rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ve větší míse si smícháme sypké ingredience - polohrubou a hladkou mouku, cukr, poté přidáme žloutky, máslo, mléko, sůl a nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které necháme kynout. Mezitím si připravíme náplň do buchtiček. S vykynutého těsta vyhazujeme kávovou lžičkou malé kousky, které se plní makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplní. Buchtičky zavíráme podle druhu náplně. Makové do kuličky s dvojitým nastřižením, tvarohové zavíráme do šátečku nebo růžičky a povidlové klasicky do kuličky. Jednotlivé buchtičky klademe na plech a promazáváme je ze všech stran rozpuštěným sádlem s máslem. Nejlépe když budou ‚plavat‘. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova na 170 stupňů celsia. Na 1 plech by se mělo vejít cca 300 ks buchtiček.
Náplň: Každou náplň připravíme zvlášť smícháním daných surovin. U makové náplně musíme však zahřát mléko a pak přidáme ostatní suroviny a trošku povaříme.
.
A k výborné buchtičce ladí lahodný černý čaj Golden Nepal
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Jihomoravský kraj