Místní recept od paní Aleny Koláčkové z kuchařky jak Šmakuje Moravskoslezsko
Suroviny: 500 g rýže, 2 ks cibule, 1 lžíce oleje, 500 g libovějšího bůčku, 500 g kysaného zelí, 50 g tvrdého strouhaného sýra, 4 lžíce zakysané smetany nebo kečupu, grilovací koření, sůl, olej nebo jiný tuk na vymaštění zapékací misky, na ozdobení 2 lžíce posekané petrželové natě
Rýži přebereme, propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Uvařenou rýži necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do hlubší pánve nalijeme olej, necháme rozehřát. Na něm orestujeme krájenou cibuli. Bůček nakrájíme na kostičky, přidáme ho k cibuli a osmažíme. Nakonec vše podle chuti zaprášíme grilovacím kořením a solí. Zapékací misku vymastíme tukem a klademe do ní střídavě vrstvu zelí, vařené rýže a směsi bůčku. Takto postupujeme do spotřebování všech surovin. Povrch posypeme polovinou strouhaného sýra a zapečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Hotový pokrm naporcujeme. Na talíři střítežské zelí posypeme zbylým sýrem. Podle chuti zalijeme buď zakysanou smetanou nebo kečupem a ozdobíme petrželkou.
.
A pokud nemáte kečup, použijte Rajčinky
.
Další krajové specialiy najdete pod štítkem Moravskoslezský kraj