Po zabíjačce na Tučný čtvrtek určitě zbylo dost škvarků. A mezi všemi sladkými koláči a povidlovými koblihamipřišly slané pagáčky k chuti. Recept na masopustní dobrůtku z moravského Slovácka vyhledala Bc. Simona Divilová Zobačová.
Pagáčky se připravují od oka, podle toho, jestli jsou škvarky spíše tučné, nebo více masité. Základem je kvásek z mléka, droždí a trošky cukru. Ten se zpracuje s hladkou moukou, nasekanými škvarky, vajíčkem, troškou soli a kmínem. Vypracujte tužší, ale vláčné těsto. Nechejte vykynout. Rukou vytvarujte stejně velké kuličky, které dávejte na plech. Tam je rukou rozplácněte na placky vysoké asi 1 centimetr. Pečte asi 20 minut. Před pečením se můžou potřít vajíčkem a posypat kmínem, nebo jinými semínky, není to ale nutné.
.
A pak si můžete přečíst, proč je Pepř král
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Zlínský kraj