Sklářské brambory

02.05.2023

Sklářské brambory

Skláři si vždycky potrpěli na hutnou stravu a jedlo se prý až pětkrát denně. Povídačky o tom, jak hladová rodina chtivě kouká na jednu bramboru, patří leda do říše bájí zmatených socialistů. Historické prameny potvrzují, že se tenkrát jedlo dokonce víc než dnes. Skláři si potrpěli na masitou snídani, ke všemu hodně piva a po obědě byla zlatým hřebem káva ovoněná rumem. Pojďme si připomenout některý ze starých sklářských receptů, třeba ten, jak sklářská panímáma dovedla vylepšit obyčejné brambory.

.

Pokud děláme tyto brambory pro 4 osoby, tak jich potřebujeme asi 1 kilogram. Dáme přednost těm větším a žlutomasým. Oloupané syrové brambory rozpůlíme a na řezné straně každou půlku opatrně vydlabeme. Důlek vytřeme česnekem rozetřeným se solí a naplníme uzeným bůčkem nakrájeným na malé kostičky. Můžeme vytvořit i malý kopeček. Takto naplněné brambory dáme do pekáčku dobře vymaštěného sádlem a pečeme do červena. Skláři k této pochoutce vyžadovali kupu kyselého zelí. Moderní hospodyňka navíc před koncem pečení posype bramboru strouhaným sýrem, který vytvoří krásnou čepici a zelí nahradí salátem z rajských jablíček. (Zdroj: časopis Chatař a chalupář)

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

NmQ0YjUz