Suroviny: 1 kg vařených brambor, 1 kg jablek, 5 – 6 vajec, 20 dkg cukru, 20 dkg hrubé mouky, skořice, máslo na vymazání pekáče a omaštění a 0,1 l smetany nebo mléka.
Na vál posypaný moukou nastrouháme brambory a opět je zasypeme moukou. Rukama pak směs zpracováváme tak, aby se z brambor a mouky utvořila drcenka. Oloupaná jablka zbavíme jádřince a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Pekáč vymažeme máslem a to velmi důkladně. Střídavě vrstvíme brambory a jablka posypaná skořicí a cukrem. Poslední vrstvu tvoří brambory. Vše nakonec pokapeme rozpuštěným máslem a necháme zapéct. Rozpečenou směs vyjmeme z trouby, zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali vejce a do červena upečeme.
.
A pro dobrou pohodu si můžete udělati čaj z našich originálních bylinkových hrníčků
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Liberecký kraj