Irena Dojáčková z vlastivědného kroužku muzea ve Velkých Bílovicích k tomuto receptu řekla: "Po schůzi vlastivědného kroužku jsme se shodli, že řízek s křenovou omáčkou a knedlíkem je velkobílovické jídlo. Svárov je ulice na jednom konci Velkých Bílovic a obyvatelé ulice na druhém konci nad touto kombinací mnohdy krutí hlavou, takže je to typicky "svárovské jídlo".
.
Recept: Řízek - jde o vepřové maso obalené v trojobalu (do vejce se ještě přidává trochu piva, sůl, pepř), mnohdy se řízek na talíři pokapává citrónem, žlučník pak tu strouhanku lépe přežije :)
Křenová omáčka: Uděláme světlou jíšku ze sádla a hladké mouky a zalejeme ji masovým vývarem, přilejeme mléko a přidáme nastrouhaný křen. Pokud je omáčka moc hustá, zředíme opět vývarem.
K tomu podáváme domácí kynutý (karlovarský) knedlík.
.
No a když jsme u těch neobvyklostí, co si takhle dát Ohnivý čaj?
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Jihomoravský kraj