Tento recept byl na počátku 30. let 20. století předán jednou z jeptišek v klášteře v Moravci. Přivezla ho sestra Januárie a předala ho své rodině. Recept se osvědčil a brzy si na kokosových řezech začali pochutnávat další příbuzní, a pak i někteří obyvatelé Krasavec, což je dnes část obce Dolní Lukavice. Anna Kvíderová z čp. 2 řezy posílala na vojnu svému manželovi - V. Kvíderovi. Zachutnaly též jejich dětem, které neřekly jinak než že chtějí "řezy od ještipky". Slovo jeptiška se jim totiž špatně vyslovovalo. Maminka jim je pekla a peče dodnes.
Na fotografii je Jiřina Beranová jeptiška Januárie
.
Suroviny: 10 dkg mletých ořechů,
Žloutky se utřou s máslem a cukrem. Postupně se přidá se polovina polohrubé mouky smíchaná s mlékem a druhá polovina mouky, kterou smícháme s práškem do pečiva a s oříšky. Zlehka vše smícháme i se sněhem ze 3 bílků. Připravíme si plech. Vymažeme a vysypeme si ho moukou. Těsto nalijeme na plech a pečeme v mírné vyhřáté troubě. Upečený a vychladlý moučník nakrájíme na řezy, které namáčíme v polevě a obalíme v kokosové moučce s cukrem.
.
A pokud budete mít chuť na něco pikantního, vyzkoušejte naše medové Adamovo žebro
.
Další krajové recepty naleznete pod štítkem Plzeňský kraj