Naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, důkazem toho jsou řepánky. Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do buchet.
Suroviny: Těsto - 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 dcl mléka, špetka soli, půl kostky droždí, 50 g másla a 100 g krupicového cukru. Náplň - cukrová řepa, mletý mák mletý a badyán
Mléko rozlijeme do dvou kastrůlků. Mírně zahřejeme a stáhneme z ohně. V jednom kastrůlku rozpustíme máslo. Do druhého rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a necháme vykynout kvásek.
Do mísy vsypeme hladkou mouku, špetku soli a zbytek cukru. Vše promícháme. Do směsi rozklepneme obě vejce a přilijeme směsi z obou kastrůlků. Pak vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme na teplém místě, zakryté čistou utěrkou, vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Na pomoučeném válu vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru. Hrnečkem vykrajujeme malá kolečka, na které klademe náplň. Kolečka přehneme a uzavřeme.
Cukrovou řepu nastrouháme, mírně povaříme, scedíme a necháme okapat a mírně vychladnout. Dochutíme mletým mákem a mletým badyánem.
Pečeme v předehřáté troubě po dobu 10 minut. Při pečení se řiďte vlastní zkušeností s troubou. Obecně se doporučuje předehřát troubu na 160 stupňů a péct dozlatova.
.
A příště vyzkoušejte Perník
.
A další krajové recepty najdete pod štítkem Středočeský kraj