.
Jako děti jsme si chodili hrát k vnoučatům Janičky. Stará paní nás vždycky na podzim pohostila výbornou paštikou. Recept měla od své babičky a ta zase od své. Prý tu paštiku znala a dělala celá vesnice. Byl to populární recept. Až později jsem se dozvěděla, že je z dýní a velice těžce jsem na ni získala recept.
.
Suroviny: 1 dýně, 20 dkg hub, mohou být i žampiony, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 20 dkg sýru (já dávám mozzarellu), 2 vejce, 2 polévkové lžíce strouhanky, 2 polévkové lžíce drcených ovesných vloček, kmín (já dávám Černuchu, víc mi voní), malou hrst petrželky a dle chuti sůl, pepř a muškátový oříšek
.
Dýni oloupeme a nastrouháme. Houby nakrájíme nadrobno. Na pánvi na oleji a lžíci másla zpěníme cibuli nakrájenou na malé kostičky, přidáme prolisovaný česnek a na mírném ohni chvíli podusíme. Poté přidejte nastrouhané houby a nastrouhanou dýni. Vařte asi 20 minut; Nakonec dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Směs dáme do mísy a necháme vychladnout. Když hmota vychladne, přidáme vejce, nastrouhaný sýr, strouhanku, ovesné vločky, petrželku a vše promícháme. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Hmotu vložíme do formy, posypeme např. kmínem a pečeme 45 minut. Taková paštika je dobrá s hustou smetanou nebo jogurtovo-česnekovou omáčkou
.
VYZKOUŠEJTE ČERNUCHU
.
Do všech dýňových pokrmů patří Muškátový oříšek
.
Po dobré paštice je potřeba si užít naše výborné ovocné čaje