Mgr. Jan Hirsch, kurátor oblastního muzea v Chomutově, přinesl i s hezkým povídáním do našeho ranečku recept na Rauchermad, který získal od místních pamětníků.
V Krušných horách žili převážně chudí lidé a podle toho vypadal i jejich jídelníček. Hodně se jedli brambory. Takovým typickým krušnohorským jídlem, které jedli hlavně ti chudší, byl „Rauchermad“ (nebo také „Raachemaad“), což byly vařené, nastrouhané a na pánvi smažené brambory. Jiným pro Krušné hory typickým jídlem z brambor byla bramboračka, často s houbami. Dále se jedli knedlíky a k nim cibulová, česneková, nebo houbová omáčka. Čas od času se upekly buchty. Byly ale trochu jiné, než znáte dnes. Byly bez náplně a nebývalo v nich mnoho másla ani vajec, které byly moc drahé.
Postup: Nejdříve se nastrouhají vařené brambory. Přidá se trochu mouky, pepř a sůl. To vše se smíchá a z těsta se vytvoří asi 0,5 až 1 cm silná placka, která se položí na pánvičku a z obou stran se do zlatova opeče.
.
A pokud se vám česká kuchyně přejedla, zkuste tu Indickou
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Ústecký kraj