Stopy starých časů jsou webové stránky o historii města Železnice, které vytvořila paní Simona Hrabalová. A právě z těchto stránek jsme si vypůjčili recept na masopustní Ratolesti.
Na konci masopustu, pravidelně však v masopustní neděli, bývala "přástva". Byl průvod, ale účastníci byli oblečeni v lidových krojích a byli vezeni na vozech. Po ukončení průvodu se v hostinci tančilo. Na ostatních vozech v průvodu držely selky zvláštní pečivo, zvané "ratolesti", které se připravovalo asi takto: Z nudlového těsta se udělala placka, která se rozřezala na pásy a tyto se na jedné straně "roztřepaly" tak, že vše vypadalo jako hřeben. Pak se hadovitě pás ten natočil na slabé dlouhé dřívko a na másle opékal.
Opečené ratolesti se zastrkávaly do "bábovky" pěkně různobarevným papírem vyzdobené. Byly-li pěkně upečené, věřilo se, že bude i úrodný rok. Prší-li při přástvě, bude rok deštivý. Svítí-li sluníčko, vydaří se len. Vybere-li se hodně darů, bude i len hodně platiti.
.
A asi by nebylo špatné namáčet "ratolesti" do italské rajské omáčky Arabiata
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Královéhradecký kraj