Běžné jídlo na Příbramsku byl pro havíře bác. To chtělo pouze brambory, které si sami vypěstovali a mohli je pak uskladnit v domku v černé kuchyni až do jara. K tomu se pak přidal jen česnek, cibule a připravilo se těsto, které pak posypali mákem. Hospodyňka pak mohla ještě během pečení potřít vršek vajíčkem, aby na povrchu byla zlatavá kůrčička.
A dnešní recept?
Suroviny: 5 vajec, 150 g škvarků, 50 g droždí, 600 g syrových brambor, 600 g vařených brambor, 1 dcl mléka a 5 stroužků česneku, majoránka, sůl, pepř, hrubá mouka, sádlo a mletý mák dle chuti a potřeby
Z mléka a kvasnic si připravíme kvásek. Syrové i vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle do jedné mísy. Ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Přimícháme drobnější škvarky (nemusí být). Přimícháme kvásek a podle potřeby zahustíme hrubou moukou. A necháme vykynout.
Pekáč si vymastíme a vysypeme hrubou moukou smíchanou s částí máku. Vykynuté těsto přelijeme do plechu, vršek posypeme mákem a dáme péct při cca 200 °C dle výšky těsta.
A až se vám sladké omrzí, můžete vyzkoušet těstoviny s našim skvělým kořením Aglio Olio Peperoncino
Další krajové recepty najdete pod štítkem Středočeský kraj