Suroviny: Na 1 kg polohrubé výběrové mouky 20 dkg cukru, sůl, 25 dkg másla, 8 dkg droždí, 1 prášek do pečiva, 1 šlehačku, necelý 1/2 l mléka, 3 žloutky, 1 celé vejce, 2 lžíce Solamylu, vanilkový cukr, citr. kůru a špetku mletého badyánu.
Těsto zaděláme nepříliš hutné, ale musí po vykynutí jít dobře tvarovat. Dávka je na 16 - 20 ks koláčů (podle zvolené velikosti, měly by se vejít dva šikmo na plech) . Zdobíme tvarohem, mákem a povidly, mandlemi a rozinkami, jak jsme zvyklí. Tyto koláče zůstávají dlouho vláčné i bez rumovo-cukrové polevy a nechají se dobře zmrazit.
.
Po sladkém bývá chuť na ostré, tak využijte naše chilli k nějakým ostrým dobrotám
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Plzeňský kraj