Pohančená kaša s trnkovú máčku z Rožnova pod Radhoštěm

11.02.2020

Pohančená kaša s trnkovú máčku z Rožnova pod Radhoštěm

Zlínský kraj

Přímo z Valašského muzea v přírodě z Rožnova pod Radhoštěm máme recept na Pohančenou kašu s trnkovú omáčků. 

Suroviny: 0,5 kg pohanky,mléko, 20 dkg povidel, ¾ l vody, ¼ l smetany, máslo, 3 dkg hladké mouky, cukr, celá skořice, sůl.

Pohanku uvařenou do měkka ve vodě nebo v mléce trochu osolíme, rozdělíme ji na talíře a přelijeme trnkovou máčkou, kterou připravíme takto: ve vodě rozvaříme povidla s kouskem celé skořice a podle chuti přisladíme. Připravíme zátřepku ze smetany a hladké mouky, nalijeme do rozvařených povidel a znovu krátce povaříme. Do hotové máčky přidáme kousek čerstvého másla, popř. trochu rumu. Pohanku na sladko můžeme také pokapat medem a přepuštěným máslem nebo posypat strouhaným perníkem.

Pokud připravujeme pohanku na slano, vaříme ji ve vodě. Dochutit ji pak můžeme na různé způsoby – polít vysmaženým špekem, posypat brynzou, tvarohem, podušenými hřiby nebo podávat jako přílohu k masu.

.

No a na večeři si můžete udělat Vajíčkovou pomazánku s naší kořenící směsí

.

Další krajové speciality naleznete pod štítkem Zlínský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

YWFjOD