Přímo z Valašského muzea v přírodě z Rožnova pod Radhoštěm máme recept na Pohančenou kašu s trnkovú omáčků.
Suroviny: 0,5 kg pohanky,mléko, 20 dkg povidel, ¾ l vody, ¼ l smetany, máslo, 3 dkg hladké mouky, cukr, celá skořice, sůl.
Pohanku uvařenou do měkka ve vodě nebo v mléce trochu osolíme, rozdělíme ji na talíře a přelijeme trnkovou máčkou, kterou připravíme takto: ve vodě rozvaříme povidla s kouskem celé skořice a podle chuti přisladíme. Připravíme zátřepku ze smetany a hladké mouky, nalijeme do rozvařených povidel a znovu krátce povaříme. Do hotové máčky přidáme kousek čerstvého másla, popř. trochu rumu. Pohanku na sladko můžeme také pokapat medem a přepuštěným máslem nebo posypat strouhaným perníkem.
Pokud připravujeme pohanku na slano, vaříme ji ve vodě. Dochutit ji pak můžeme na různé způsoby – polít vysmaženým špekem, posypat brynzou, tvarohem, podušenými hřiby nebo podávat jako přílohu k masu.
.
No a na večeři si můžete udělat Vajíčkovou pomazánku s naší kořenící směsí
.
Další krajové speciality naleznete pod štítkem Zlínský kraj