Plněný perník je specialitou Pardubického kraje
Suroviny: 500 g hladké mouky, 200 g medu, 140 g cukru moučky, 1 kypřící prášek, 90 g másla, hřebíček, skořice a nové koření
Suroviny na griliáš: 50 g cukru krupice, 1 dl mléka, 110 g vlašských ořechů, citronová kůra a pomerančová kůra
Všechny suroviny na těsto promícháme. Hotové těsto necháme odpočinout v chladu 8-10 hodiny. Pak těsto vyválíme na cca 3 mm silnou placku a vykrajujeme z ní různé tvary. Vždy potřeme okraj žloutkem a doprostřed dáme náplň a přiklopíme. Povrch naplněných perníčků potřeme žloutkem a posypeme griliášem. Pečeme při 160ºC 15-20 minut.
Mléko s cukrem svaříme, přidáme nastrouhané ořechy a promícháme. Na potření použijeme žloutek a na posypání griliáš.
Griliáš je cukrářská hmota, jejímž základem jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru. Griliáš získává další vlastnosti podle přidaných směsí.
.
A k perníku se bude hodit silný Gruzínský čaj
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Pardubický kraj