V zásadě jsou dvě varianty, kde se tento řízek objevil. První varianta je, že tato specialita pochází z hostince U Kaválků na Pavlišově. A ta praví, že tenkrát hospodyně, která vařila v kuchyni, neměla žádné jiné suroviny kromě řízku. A když tam přišli pocestní a chtěli si dát něco k jídlu, tak narychlo udělala právě řízek, dala k tomu knedlíky a zelí. Tedy to, co měla po ruce. A v tom okamžiku prý se z toho stal slavný Pavlišovský řízek. A druhá varianta říká, že to bylo za první republiky, když se na Pavlišově stavěly ony válečné kryty a opevnění, tak dělníci měli hlad a protože byli místní, tak jim hospodyně nosily to, co měly doma a nejrychlejší jídlo byl právě Pavlišovský řízek. Tak možná i z toho důvodu se tak ten řízek takto nazývá. Na jídelním lístku ho najdete také pod názvem Pavlišovák v okolí Úpice jako Úpický řízek. Tuto specialitu dostanete běžně v restauracích.
Suroviny: 4 plátky vepřového masa (kýty nebo krkovice), houskový knedlík, kysané zelí, strouhanka, hladká mouka, vejce, sůl
Vepřové maso nakrájíme, naklepeme, osolíme, obalíme v trojobalu a na rozpáleném tuku nebo oleji smažíme. Podáváme s kysaným zelím a houskovým knedlíkem.
.
A v neděli vyzkoušejte originální středně ostré jihoafrické koření CHAKALAKA
Další krajové speciality najdete pod štítkem Královéhradecký kraj