Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Studené polévky měli v české gastronomické historii velký výživový význam. Domácí sušené ovoce, používané k jejich přípravě bylo cenným a dostupným zdrojem sacharidů, vitamínu a minerálů, tolik potřebných nejen v zimních měsících chudých na čerstvé suroviny. Ta správně uvařená Vodvárka vydržela v chladu i několik týdnů a obvykle se podávala k snídani v hlubokém talíři s krajícem chleba nebo nadrobenou vánočkou.
Suroviny: sušené hrušky a švestky, voda, med, medovina, strouhaný perník, hřebíček a mletá skořice
Sušené hrušky a švestky namočíme přes noc a pak je uvaříme do měkka s hřebíčkem a skořicí. Vyjmeme hřebíček a ještě horké ovoce rozmixujeme i s vodou, ve které se vařilo. Zahustíme strouhaným perníkem a krátce povaříme. Stáhneme z ohně a zakápneme medovinou a dosladíme medem. Pro vylepšení můžeme přidat rozinky a zdobíme strouhanými oříšky.
.
K takové vydatné snídani se určitě bude hodit náš jantarový čaj Kenia
.
Další krajové speciality si přečtěte pod štítkem Plzeňský kraj