Jedná se o smaženou rýži, kterou mnoho Indonésanů, Malajců a Singapurců snídá, obědvá i večeří.
V Indonésii je dokonce považována za národní pokrm.
A velmi blízká je také Holanďanům, kteří tato místa kdysi kolonizovali.
Nasi Goreng prý vzniklo náhodou, stejně jako hodně jiných dobrých věcí.
Po jedné velké hostině dávných místních panovníků se smíchaly zbytky a vznikla dobrota.
Suroviny:
2 vejce
20-25 dkg kuřecího masa
1 mrkev
2-3 lžíce rostlinného oleje
4 lžíce sojové omáčky Pearl River Bridge Superior Light (stříbrná)
200 g (1 hrnek rýže Basmati)
15 g koření Nasi Goreng
Propláchneme rýži, zalijeme vařící vodou a vaříme 15 min na mírném plameni. 1 díl rýže na 1,5 dílu vody. Přiklopíme a nemícháme. Odstavíme a propláchneme studenou vodou, necháme oschnout a vystydnout (klidně do lednice).
Na pánev nebo wok dáme trochu oleje a zahřejeme. Přidáme rozšlehaná vejce. Uděláme buď omeletu, nebo smažená vejce na větší kousky. Vyndáme z pánve a dáme prozatím stranou. Pokud jsme udělali omeletu, pokrájíme na malé kousky.
Na pánvi osmažíme maso nakrájené na kousíčky a podle chuti okořeněné. (pepř, sůl, gyros apod) opět dáme stranou.
Nakonec osmažíme mrkev nakrájenou na malé kousky. Jakmile je mrkev měkká přidáme rýži a smažíme 2- 3 minuty.
Potom přidáme maso, omeletu, koření Nasi Goreng a 4 lžíce sojové omáčky.
Vše promícháme a necháme prohřát . Dobrou chuť.