.
Na tuto plzeňskou specialitu potřebujete 150g polohrubé mouky, 1/2kg syrových oloupaných brambor, 1/2kg vařených brambor, 50g droždí, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 2 lžíce Nesolíku, 100ml mléka, majoránku, sůl, pepř a slunečnicový olej
Z droždí, mouky a mléka uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Na jemném struhadle nastrouháme do mísy syrové brambory, z poloviny slijeme vodu, přidáme nastrouhané vařené brambory, pohankovou mouku, prolisovaný česnek, pepř, majoránku, podravku, vejce, zbytek mléka a vzešlé droždí. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout až jeho objem zdvojnásobí.
Z kynutého těsta tvoříme pomocí lžíce kousky, které smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.
Podáváme s kyselým zelím nebo jako přílohu k drůbežímu masu.
.
.
Chuťově by bramborák určitě vyladila naše kořenící směs Mleté maso
Další krajové recepty najdete pod štítkem Plzeňský kraj