Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

28.03.2020

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

Liberecký kraj

Převzato z Jabloneckého měsíčníku:

„Na začátku byl malý černý notýsek, který v pozůstalosti své maminky našla Hannelore Singer, pravnučka prvního jabloneckého starosty Josefa Pfeiffera,“ vypráví autorka zbrusu nové jablonecké kuchařky Petra Laurin.

V notýsku byly pečlivě zaznamenány recepty, které Lina Low, maminka Hannelore Singer a manželka významného jabloneckého lékaře, zapsala krátce po válce ve sběrném táboře v Rýnovicích, kde čekala spolu s ostatními Němci na odsun. Lidé měli hlad, a tak si o jídle aspoň povídali. Černý sešitek se pak kamsi ztratil, až ho Hannelore Singer přivezla zpátky do Rýnovic, kde se stal důležitou součástí pátrání po osudech odsunutých jabloneckých Němců. „Rukopis byl v německém kurentu, místy až k nečitelnosti vybledlý. Jeho rozluštění, do něhož jsem zapojila i pamětníky, zabralo skoro dva roky,“ říká Petra Laurin a dodává: „Z různých historických zdrojů jsme pak recepty ověřovali. Také se od těch dob změnila slovní zásoba, měrné jednotky i způsob vyjadřování. Některé předpisy jsem proto musela upravovat, aby se podle nich dalo vařit.“

A tak se notýsek stal základem nové kuchařky nazvané prostě Recepty Němců z Jizerských hor. Uvnitř najdou čtenáři recepty pro přípravu jídel, která na svém stole mívali někdejší Jablonečané – jak obyčejná např. vejce s pažitkou nebo jablonecký bramborový salát, tak složitější např. paštiky, teriny či císařská hovězí špička. Jako by tu snad ani nežili Téma sudetských Němců i 76 let po válce patří v Jablonci stále mezi ožehavé, zejména mezi staršími lidmi. „Přestože v Jablonci žili před válkou převážně Němci, o sudetských Němcích se tu v minulosti nemluvilo. A když, tak jenom špatně. Nic z bohaté společné minulosti jsme se neučili ve škole. Jako by tu snad nikdy ani nežili. Máme v tomto směru velký dluh, hlavně sami k sobě,“ myslí si Petra Laurin, která bádá v historii odsunutých Němců.

Kuchařka je tak jejím dalším receptem na propojení jabloneckých generací. Knihu autorka poprvé představila po Vánocích v Domě česko-německého porozumění v Rýnovicích, jehož cílem je právě obnovení přátelského česko-německého soužití v našem regionu. Hlavní křest se odehraje začátkem dubna na Prezidentské chatě. „Jsem v jednání s provozovateli, vybíráme recepty, které by mohli zařadit na jídelníček, aby některá z jídel mohli ochutnat návštěvníci Jizerských hor,“ prozrazuje Petra Laurin. Ještě předtím ale odprezentuje Recepty Němců z Jizerských hor v bavorském Kaufbeurenu. Právě tam totiž většina jabloneckých Němců po válce odešla. (red)

.

Ke čtení kuchařky je výborný Luční sedmikvítek

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Liberecký kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

YTY0MDE3Mj