Převzato z Jabloneckého měsíčníku:
„Na začátku byl malý černý notýsek, který v pozůstalosti své maminky našla Hannelore Singer, pravnučka prvního jabloneckého starosty Josefa Pfeiffera,“ vypráví autorka zbrusu nové jablonecké kuchařky Petra Laurin.
V notýsku byly pečlivě zaznamenány recepty, které Lina Low, maminka Hannelore Singer a manželka významného jabloneckého lékaře, zapsala krátce po válce ve sběrném táboře v Rýnovicích, kde čekala spolu s ostatními Němci na odsun. Lidé měli hlad, a tak si o jídle aspoň povídali. Černý sešitek se pak kamsi ztratil, až ho Hannelore Singer přivezla zpátky do Rýnovic, kde se stal důležitou součástí pátrání po osudech odsunutých jabloneckých Němců. „Rukopis byl v německém kurentu, místy až k nečitelnosti vybledlý. Jeho rozluštění, do něhož jsem zapojila i pamětníky, zabralo skoro dva roky,“ říká Petra Laurin a dodává: „Z různých historických zdrojů jsme pak recepty ověřovali. Také se od těch dob změnila slovní zásoba, měrné jednotky i způsob vyjadřování. Některé předpisy jsem proto musela upravovat, aby se podle nich dalo vařit.“
A tak se notýsek stal základem nové kuchařky nazvané prostě Recepty Němců z Jizerských hor. Uvnitř najdou čtenáři recepty pro přípravu jídel, která na svém stole mívali někdejší Jablonečané – jak obyčejná např. vejce s pažitkou nebo jablonecký bramborový salát, tak složitější např. paštiky, teriny či císařská hovězí špička. Jako by tu snad ani nežili Téma sudetských Němců i 76 let po válce patří v Jablonci stále mezi ožehavé, zejména mezi staršími lidmi. „Přestože v Jablonci žili před válkou převážně Němci, o sudetských Němcích se tu v minulosti nemluvilo. A když, tak jenom špatně. Nic z bohaté společné minulosti jsme se neučili ve škole. Jako by tu snad nikdy ani nežili. Máme v tomto směru velký dluh, hlavně sami k sobě,“ myslí si Petra Laurin, která bádá v historii odsunutých Němců.
Kuchařka je tak jejím dalším receptem na propojení jabloneckých generací. Knihu autorka poprvé představila po Vánocích v Domě česko-německého porozumění v Rýnovicích, jehož cílem je právě obnovení přátelského česko-německého soužití v našem regionu. Hlavní křest se odehraje začátkem dubna na Prezidentské chatě. „Jsem v jednání s provozovateli, vybíráme recepty, které by mohli zařadit na jídelníček, aby některá z jídel mohli ochutnat návštěvníci Jizerských hor,“ prozrazuje Petra Laurin. Ještě předtím ale odprezentuje Recepty Němců z Jizerských hor v bavorském Kaufbeurenu. Právě tam totiž většina jabloneckých Němců po válce odešla. (red)
.
Ke čtení kuchařky je výborný Luční sedmikvítek
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Liberecký kraj