Fermentovaný černý česnek je kombinace chutí česneku, pečené švestky, balsamika, i tóny vanilky nebo skořice. Má mnohem více vitamínů a antioxidantů než česnek bílý. Nezanechává česnekovou chuť. S černým česnek nakládáme podobně jako se šafránem nebo s lanýži. Nakrájíme na tenké plátky či kostičky a jen lehce dokořeníme nebo ozdobíme pokrm.
Kotleta s černým česnekem
Suroviny: 1 ks černého česneku, 4 plátky vepřové kotlety, 3 lžičky solamylu, 3 dcl vody a olej
Nakrájíme černý česnek na plátky a položíme jej na vepřové kotlety, které jsme předtím potřeli olejem. Kotlety s česnek dáme na sebe, něčím zatížíme a necháme do druhého dne odležet.
Druhý den kotlety vložíme do pečenky nebo termosky a necháme cca hodinu dělat. Během té doby se podíváme, zda máme dostatek sosíku, pokud ne, zalijeme vodou.
Po hodině rozmícháme 3 lžičky solamylu s 3 dcl vody a maso zalijeme. (Kdo nemá rád solamyl, může klidně použít jíšku) Necháme ještě chvilku dělat.
Ke kotletám s černým česnek je jako příloha nejvhodnější rýže Basmati.
Musím říct, že černý česnek mě opravdu dostal. Má specifickou chuť, která dělá z masa velkou delikatesu a specialitu. Myslím, že nikdo neuhodne, co vlastně v tom jídle je a bude se olizovat až za ušima. Dobrou chuť.