Paní Mgr. Helena Krátká, vedoucí městského muzea Loreta, byla tak hodná, že nám ofotila místní krajový recept na buchtičky Kolednice z knížky "Staročeská kuchyně Chlumecka", kterou v roce 2008 vydal pan Lubomír Havrda.
Suroviny: 500 g hladké nebo polohrubé moukdy, 30 - 50 g cukru, 50 g tuku, 1 vejce, 20 g droždí, 0,25 l mléka, citronová kůra, vanilka, 100 g másla, 5 lžic řepného sirobu a perník na strouhání.
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na kvásek. Necháme v teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve které jsme rozkvedlali vejce a osolili. Vypracujeme měkké vláčné těsto. Vykynuté těsto rozkrájíme na stejné díly, ale poloviční než na obyčejné buchty. Každý díl rozprostřeme a lžičkou dáme na každou buchtičku makovou nádivku. Pak každou buchtu sbalíme, cípy těsta k sobě přitiskneme, zformujeme buchtičkou a stisknutou částí dolů klademe do pekáče vymaštěného tukem. Buchtičky klademe do pekáče volně, aby mohly dobře nabývat, a poté mažeme tukem nebo máslem mezi sebou a na povrchu. Necháme ještě asi půl hodiny dokynout a poté pečeme. Upečené buchtičky vyklopíme a necháme vychladnout. V kastrůlku rozpustíme 10 dkg másla, přidáme 5 lžic řepného siboru a dobře smícháme. Buchtičky ze všech stran pomažeme směsí másla a sirobu a obalujeme v nastrouhaném perníku s vanilkou a citronovou kůrou.
.
A chcete-li se dozvědět více o vanilce, tak máme pro vás Příběh vanilky
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Královéhradecký kraj