Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

14.04.2020

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

Královéhradecký kraj

Paní Mgr. Helena Krátká, vedoucí městského muzea Loreta, byla tak hodná, že nám ofotila místní krajový recept na buchtičky Kolednice z knížky "Staročeská kuchyně Chlumecka", kterou v roce 2008 vydal pan Lubomír Havrda. 

Suroviny: 500 g hladké nebo polohrubé moukdy, 30 - 50 g cukru, 50 g tuku, 1 vejce, 20 g droždí, 0,25 l mléka, citronová kůra, vanilka, 100 g másla, 5 lžic řepného sirobu a perník na strouhání. 

V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na kvásek. Necháme v teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve které jsme rozkvedlali vejce a osolili. Vypracujeme měkké vláčné těsto. Vykynuté těsto rozkrájíme na stejné díly, ale poloviční než na obyčejné buchty. Každý díl rozprostřeme a lžičkou dáme na každou buchtičku makovou nádivku. Pak každou buchtu sbalíme, cípy těsta k sobě přitiskneme, zformujeme buchtičkou a stisknutou částí dolů klademe do pekáče vymaštěného tukem. Buchtičky klademe do pekáče volně, aby mohly dobře nabývat, a poté mažeme tukem nebo máslem mezi sebou a na povrchu. Necháme ještě asi půl hodiny dokynout a poté pečeme. Upečené buchtičky vyklopíme a necháme vychladnout. V kastrůlku rozpustíme 10 dkg másla, přidáme 5 lžic řepného siboru a dobře smícháme. Buchtičky ze všech stran pomažeme směsí másla a sirobu a obalujeme v nastrouhaném perníku s vanilkou a citronovou kůrou. 

.

A chcete-li se dozvědět více o vanilce, tak máme pro vás Příběh vanilky

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Královéhradecký kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

YjI3NDQxND