Suroviny: 300 g hrachu, 200 g ječných krupek, 70 g sádla, sůl, 1/2 středně velké cibule, 200 g slaniny nakrájené na kostičky, 1 lžička drceného kmínu, 3 stroužky česneku a hrst majoránky
Propláchněte hrách v cedníku, nasypte do hrnce, zalijte vodou, aby byl ponořený, nechte přes noc nabobtnat. Slijte vodu, pak hrách v čisté vodě uvařte doměkka. Kroupy stačí propláchnout, pak je v hrnci zalijte vodou – dvakrát více, než je krup. Přidejte třetinu sádla, trochu osolte a uvařte kroupy doměkka, pak je sceďte. Na zbylém sádle opečte cibuli a slaninu dozlatova. Přidejte kmín a česnek, asi minutu opékejte. Smíchejte s kroupami, hrachem a majoránkou. Nakonec osolte.
.
Pro některé může být toto spojení vražedné, proto doporučujeme naši bylinkovou kúru
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Jihočeský kraj