Pověst vypráví, že po téhle dobrotě praskají knoflíky u kalhot jeden po druhém.
Suroviny: 400 ml mléka, 300 ml smetany, 3 vejce, sůl, 300 g polohrubé mouky, olej na pečení palačinek a vymazání plechu. Náplň: 500 g čerstvého špenátu, 60 g másla, sůl, mletý pepř, 50 g oleje, 100 g cibule, 300 g telecího mozečku, 100 g strouhaného sýra a 50 g másla na pokropení
Z mléka, smetany, vajec, špetky soli a polohrubé mouky zaděláme lité těstíčko. Necháme ho chvíli odpočinout a pak z něj na oleji pečeme palačinky. Mezi tím podusíme vypraný špenát na másle, osolíme a opepříme. Rovněž na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme posekaný mozeček a dusíme 10 minut.Palačinky klademe na olejem vymazaný plech a střídavě je mažeme špenátem a mozečkem. Poslední, vrchní palačinku posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Zapečeme v troubě.
.
A pokud chcete vyzkoušet zajímavé zahraniční koření přečtěte si něco o Sumahu
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Olomouckého kraje