Kamýcký kamýk

30.01.2020

Kamýcký kamýk

Středočeský kraj

Paní Hanka Synková nám poslala hezké povídání o tom, jak vznikl Kamýcký kamýk. "Léta jsem v Kamýku nad Vltavou vedla kulturní komisi. Mimo jiné jsme tehdy jen s pár nadšenci začali pořádat akci Kamýcké prášení aneb oprašování starých tradic. V jejím rámci jsme se snažili obnovit různé tradice či zavést nové. Platí to také o dnes již tradičním pečivu s názvem KAMÝCKÝ KAMÝK. Bylo mi líto, že nemáme něco jako chodské koláče, štramberské uši či pardubický perník, a tak mě napadlo vyhlásit soutěž o kamýcký kamýk. Měla jsem představu, že to bude malé pečivo z perníkového těsta kruhového tvaru s ořechovými vyvýšeninami. (Slovo kamýk s malým k znamená vyvýšeninu nad okolním terénem.) Někteří to pojali poněkud svátečněji, takže v těstu byl i třeba kokos, ale proč ne? Už nejsme „chudá kamenicko - vorařská obec“, a tak jediným kritériem dnes je, aby na dobrůtce byla ta vyvýšenina nad okolním terénem, čili aby to byl kamýk s malým k. A tak dnes pečeme kamýky a vítáme jimi hosty. Každá hospodyňka podle svého. Máme přece svobodu:-) Jen se trošku vyvyšujeme:-)"

.

A až si upečete kamýk podle svého, mrkněte na naše bylinky, třeba tam také najdete tu svou

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Středočeský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

OGVkZTBmYW