Paní Hanka Synková nám poslala hezké povídání o tom, jak vznikl Kamýcký kamýk. "Léta jsem v Kamýku nad Vltavou vedla kulturní komisi. Mimo jiné jsme tehdy jen s pár nadšenci začali pořádat akci Kamýcké prášení aneb oprašování starých tradic. V jejím rámci jsme se snažili obnovit různé tradice či zavést nové. Platí to také o dnes již tradičním pečivu s názvem KAMÝCKÝ KAMÝK. Bylo mi líto, že nemáme něco jako chodské koláče, štramberské uši či pardubický perník, a tak mě napadlo vyhlásit soutěž o kamýcký kamýk. Měla jsem představu, že to bude malé pečivo z perníkového těsta kruhového tvaru s ořechovými vyvýšeninami. (Slovo kamýk s malým k znamená vyvýšeninu nad okolním terénem.) Někteří to pojali poněkud svátečněji, takže v těstu byl i třeba kokos, ale proč ne? Už nejsme „chudá kamenicko - vorařská obec“, a tak jediným kritériem dnes je, aby na dobrůtce byla ta vyvýšenina nad okolním terénem, čili aby to byl kamýk s malým k. A tak dnes pečeme kamýky a vítáme jimi hosty. Každá hospodyňka podle svého. Máme přece svobodu:-) Jen se trošku vyvyšujeme:-)"
.
A až si upečete kamýk podle svého, mrkněte na naše bylinky, třeba tam také najdete tu svou
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Středočeský kraj