Jihočeské Kapří hranolky jsou netradiční úpravou naší české sladkovodní ryby - kapra. Recept pochází z Jižních Čech a lze je zde i snad tento pokrm ochutnat např. v Písku a Českých Budějovicích.
Suroviny: Na přípravu 4 porcí kapřích hranolek potřebujete kapr filet 600 g, sůl 10 g, paprika sladká, česnek, kmín mletý, zázvor mletý, slaná sójová omáčka 30 g, mouka hladká 50 g, škrobová moučka 30 g, olej na smažení 200 ml
Filety z vykostěného kapra nakrájejte na delší tenké kousky, hranolky. Ty potom osolte, vetřete do nich lisovaný česnek, koření a sojovou omáčku a nechte je odležet. Kousky kapra obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte je v rozpáleném oleji. Usmažené nechte chvilku okapat v sítu nebo na papírové utěrce a podávejte. Je vhodné doplnit je studenou omáčkou například kysanou smetanou s křenem a podobně. Jako přílohu zkuste bramborovou kaši, do které vmícháte vařené kysané zelí a osmaženou cibulku čili kočičák nebo též lepenici.
Ještě lepší chuť přidá kapřím hranolkům například naše luxusní kořenící směs ze zámku Fontainebleau Ryba ze zámku.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Jihočeský kraj