Drbáky jsou staročeské jednoduché jídlo z brambor. Jedly se v Jižních Čechách, na Táborsku, Písecku, ale i na Havlíčkobrodsku, Náchodsku, Berounsku. Uvedený recept byl převzatý z Malčic u Písku od babičky Muzikové. Drbáky malinko přípomínají chlupaté knedlíky.
Suroviny: 1/2 kg vařených brambor, den předem vařené v dobře osolené vodě, 1/2 kg syrových brambor, sůl,hladká mouka na obalení, případně škrobová moučka (podle druhu brambor)
Brambory nastrouháte a ještě syrové je pořádně vymačkáte např. v plátěném pytlíku. Pak je zamícháte v míse do osolených "vařených" brambor. Z vytvořené hmoty tvoříte kulaté knedlíky, velké až jako tenisáky, které obalíte v hladké mouce a uvaříte ve vařící vodě. Je potřeba je po vhození do vody ihned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříte je podle velikosti 25 minut až 3/4 hodiny. Nejlépe, když jeden knedlík na zkoušku vyndáte a roztrhnete, abyste poznali, zda jsou již provařené. Drbáky jsou výborné smíchané se zelím a škvarky. Jsou také nezbytným příkrmem k huse či kachně se zelím nebo k pečenému vepřovému masu při každém staročeského posvícení a to nejen při této příležitosti.
No a na voňavou kachničku máme i Vábničku
Další krajové recepty najdete pod štítkem Jihočeský kraj