Jehněčí se slivovicovou vůní vyhrálo podle Moravskoslezského deníku v soutěži o nejlepší valašský recept, kterou pořádal hotel Spa Laterna. Recept do soutěže poslal Radim Vilkoš z Ostravy. „Manželka tento recept kdysi dostala v nemocnici od jedné staré babičky. Od té doby podle něj vaříme sice ne často, protože jehněčí maso i slivovice jsou drahé suroviny, ale vždy ho používáme při slavnostní příležitosti nebo k Velikonocům. Je to výborné jídlo. Navíc jehněčí maso i slivovice patří k Valašsku," prozradil vítěz Radim Vilkoš.
Suroviny: 1 kg jehněčího masa, 3 cibule, 2 paličky česneku, 1 švestkový kompot, provensálské koření, pepř, sůl, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 1 polévková lžíce medu, 2 dcl slivovice, 1 dcl vody
Osolené maso vložíme do pekáčku společně s cibulí nakrájenou na osminky a stroužky česneku, přidáme okapané švestky. V misce promícháme koření, sojovou omáčku, med, slivovici, vodu a pekáček rovnoměrně zalijeme. Pečeme zpočátku na maximální teplotu, po zatáhnutí masa teplotu snížíme na polovinu a pomalu pečeme za občasného přelití výpekem, dokud maso nezměkne.
Doporučená příloha: bramborový knedlík či rýže.
.
A taky se můžete více dozvědět třeba o pepři, protože Pepř je král
.
Více krajových receptů získáte pod štítkem Zlínský kraj