V České Třebová se každý rok koná Jabkancová pouť. Ale historie pečení jabkanců je mnohem delší. Za všechno může tamní Rotunda svaté Kateřiny – jediná dochovaná románská kaple ve východních Čechách. Právě tam se každoročně na svatou Kateřinu konala procesí poutníků ze široka daleka, která bylo potřeba pohostit. A tak začaly v České Třebové péct jabkance. Název nepochází, jak by se zdálo z jablek, ale z archaického pojmenování brambor v okolí České Třebové – „zemní jablka“.
Suroviny: brambory, hladká mouka na vyválení, sádlo na pomaštění, do náplně pak tvaroh, vajíčko a cukr
Postup od Marcely Saláškové z České Třebové:
Uvaříme brambory ve slupce a necháme je trochu vypařit, u nás se to dělá z několika metráků takže se brambory namelou na masovém strojku ale doma stačí nastrouhat na jemném struhadle. Potom u nás máme tlouk a vaničku oboje dřevěné. Dáme nastrouhané brambory do vaničky a tloukem je třeme až se začnou spojovat do těsta, osolíme, zatím jen brambory bez mouky. Na vál si trochu podsypeme moukou a děláme placičky které naplníme tvarohem (tvaroh obyč ve staniolu, cukr, případně vajíčko) placičky naplníme tvarohem přeložíme a po kraji zamáčkneme. Pečeme na suché teflonové pánvi u nás při pouti se pečou na kamnech nahoře na plotně. Po upečení ocukrovat a pomastit máslem. Na pouti se dělá z 10 metráků brambor.
.
A co takhle k večeři Tzatziky?
.
Další krajové speciality najdete pro štítkem Pardubický kraj