Význam jména této prastaré polévky chudých tkalců je dodnes záhadou. Možná by nám dal odpověď Jungmannův slovník /hladká/hladová?/ a ančka jako přesmyčka? Kdoví.
Suroviny: 1L vývar/voda, 1 hrst Sušené/ čerstvé houby, 4 vejce, 3 větší brambory, 80 ml Mléko/smetana, sůl, pepř, sádlo, kapka octa a Byliny na zdobení
Houby si uvaříme s bramborem zvlášť, v hrnci na sádle zesklovatíme cibuli, poprášíme moukou a jíšku lehce orestujeme. Do jíšky pak nalijeme vývar/vodu, ve které jsme uvařili houby a brambory /cca 15 minut, přidáme mléko nebo smetanu a dochucujeme. Navrch zdobíme uvařenými vejce nebo můžete vejce zakvedlat dovnitř. Ochutímě a ozdobíme bylinkami.
.
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Královéhradecký kraj