Brožurka Poklady hanácké kuchyně říká, že obilí bylo hlavní surovinou, která se na Hané pěstovala, a právě proto patřila kaše mezi základní jídla Hanáků. Jedly se kaše moučné, krupicové, zavařené do vody nebo do mléka. Také kaše z hrachu a zelených fazolí se často objevovaly v jídelníčku Hanáků. Tak jsme si také jednu kaši vypůjčili.
Suroviny: 1 l mléka, 100 g krupice, špetka soli, 3 vejce, 60 g sádla, 1 cibule
Z mléka, soli a krupice uvaříme kaši, do které za horka vmícháme vejce a necháme za stálého míchání srazit. V sádle nebo na rozpuštěné a na kostičky nakrájené slanině osmahneme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a nalijeme na kaši. Podáváme jako samostatný pokrm s mísou salátu nebo opět se salátem jako přílohou k opékané uzenině, ke klobáse nebo k uzenému žebírku.
.
Hanáckou kaši by mohl ozvláštnit Černý česnek
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Jihomoravský kraj