Pan Otakar Kubát z Ledče nad Sázavou hledal místní recept. A vzpomněl si, že pan Václav Záviška (*1925) říkal, že koncem 80. let minulého století, byl často používaným receptem „grenadýrmarš“, což byly nudle s vařenými bramborami, cibulí a nejspíš i kysaným zelím.
Na webu i60.cz píší o tom, že to bylo oblíbené jídlo rakouských grenadýrů, kteří v podstatě jedli to, co vkuchyni zbylo z dřívějška a dodávalo to sílu a chuť do boje. Ze stejného webu máme i recept
Suroviny: 4 střední brambory, 100 gramů těstovin (nejlépe fleky), 2 střední cibule a trochu sádla, trochu škvarků, kousek uzeného, sůl, pepř a mletá paprika.
Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, těstoviny taktéž, ale pochopitelně zvlášť, nikoliv v jednom hrnci. Na pánev dáme trochu sádla (tak půl lžíce), přidáme hrst vepřových škvarků a pokrájenou cibuli na tom necháme zesklovatět. Přidáme kousek pokrájeného uzeného (nemusí být), osolíme, opepříme a opaprikujeme. Zamícháme a sundáme z ohně.
Brambory pokrájíme nebo protlačíme skrz sítko na bramborový salát, smícháme s uvařenými těstovinami a obsahem pánve v zapékací míse a na 10 - 15 minut do trouby asi na 190 stupňů. Kdo má v troubě horkovzduch, tak zapne!
Je k tomu dobrá kyselá okurka nebo salát z červené řepy.
.
A určitě by se hodil i Řecký salát s našim stejnojmenným kořením
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Kraj Vysočina