Frenštátské pohankové kasoto

18.02.2020

Frenštátské pohankové kasoto

Moravskoslezský kraj

Jak píše Kuchařka z hor, valašskou perlou lokální kuchyně je Kasoto /kuřecí, vepřové, jehněčí/. Na Valašsko se dostala pohanka přibližně na konci 16. století, ale lidé ji pěstovali už v době železné. Pochází z drsných Himalájí a v chudém kraji valašských obyvatel, na hostýnských salaších sloužila bačům a horalům, kteří "žili z trochu pohanky, žinčice a sýra a chleba jedli po málu" dobře po celý rok.

Suroviny: 200 g pohanky, 400g kuřecí maso /jehněčí, vepřové/, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, 2 menší mrkve, chřest/fazolové lusky, hrášek, kmín, pepř, sůl a majoránka
Pohanku si dáme do sítka a spaříme vařící vodou. Na hlubší pánvi/v kastrolu si na sádle zatáhneme kuřecí maso, osolíme, opepříme, přidáme cibuli, česnek a chvíli restujeme. V případě kuřecího masa vaříme rychle a tak můžeme přidat rovnou pohanku s mrkví a hráškem, podlijeme, abychom maso s pohankou a zeleninou měli ponořené a vaříme 15 minut. Pokud máte možnost chřest si nechejte na páře bokem. Po 15 minutách se nám pohanka krásně rozevře a je měkká. Dochutíme čerstvě nasekanou majoránkou. V případě vepřového nebo jehněčího masa dusíme do změknutí a zeleninu přidáváme s pohankou na konec na 15 minut provařit.
Kasoto je velmi chutné s čerstvými bylinkami a mají ho rádi i děti. Protože pohanka není nijak chuťově výrazná, mají tak děti pocit, že jedí rizoto.
.
Příště si můžete dát smaženou rýži s Nasi Goreng
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Moravskoslezský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

YzQ4N