Erteplové pěry z Lipova

04.02.2020

Erteplové pěry z Lipova

Jihomoravský kraj

"Naše babičky dobře věděly, "po čem muchy kapů", jak se na Slováku říká, když ochutnáte něco, co se přímo rozplývá na jazyku. Třeba takové "obyčejné" pěry z "erteplového", tedy bramborového těsta," říká Hana Raiskubová v článku z regionálního časopisu Malovaný kraj. "Erteplové pěry se dají plnit prakticky čímkoli. Nejen, jako v našem receptu povidly, ale i tvarohem, marmeládou nebo slanou brynzou či uzeným s cibulkou. Těsto nemusí kynout, a je tak navařeno za pár desítek minut."

Suroviny: 1 kg brambor, 30 dkg hladké mouky, smíchané případně napůl s hrubou, 1 celé vejce, sůl, povidla, sádlo nebo máslo na přelití, mletý mák a moučkový cukr dle chuti. 

Erteple (brambory) si uvaříme ve slupce den předem, necháme vychladnout a oloupeme. Na erteplové těsto je vždy lepší připravit si je s předstihem, aby pořádně ztuhly. Jinak se totiž lepí nebo "tečou", těsto rychle řídne a musí se zbytečně zahušťovat moukou. Na druhý den brambory nastrouháme na jemnéh struhadle do větší mísy. Osolíme, přidáme jedno celé vejce a zasypeme moukou. Poté vypracujeme těsto. Pokud se lepí, přisypeme ještě malinko mouky. Čím více jí totiž do těsta zapracujeme, tím je tužší. Z hmoty vytvoříme hada a rozkrojíme ho na dvě části. Ty na pomoučeném vále vyválíme na placku zhruba 0,5 cm silnou. Rádylkem pak nakrájíme čtverce 8 x 8 cm nebo obdelníky podle toho, jak chceme mít pěry velké. Na každý čtvereček vložíme lžičku povidel a přehneme do tvaru taštičky, kterou pořádně prsty utlačíme, aby povidla při vaření nevytekla. Mezitím ve větším hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, kterou osolíme. Pěry opatrně už na začátku podebereme, aby se při vaření nepřichytly na dno. Až jsou uvařené, vyplavou nahoru. Poté je necháme ve vroucí vodě ještě asi dvě minuty, aby se mouka s bramborami dostatečně provařila. Opatrně vyjmeme do mísy. Na talíři pěry přelijeme rozehřátým máslem nebo sádlem a posypeme mákem, ořechy či strouhaným perníkem. 

 .

Víte, jak se opyluje vanilka? Ne, pak si přečtěte Příběh vanilky

.

Další krajové recepty najděte pod štítkem Jihomoravský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

N2Q5Njc1Y