"V Brtnici vaří tuto polévku jako náhražku za originální dršťkovou polévku. Je zdravější a místní kuchařky ji umí obdivuhodně připravit," píše se v knize, kterou podle slov Miroslavy Švaříčkové, starostky obce, vydali společně s obcemi mikroregionu – v rámci LEADERU Loucko.
Suroviny na 6 porcí: 600 g hlívy, 150 g cibule, 15 g sladké papriky, majoránka, pepř, sůl, 2 l hovězího vývaru, hladká mouka a 60 g sádla nebo oleje
Na sádle osmažíme dozlatova cibuli, zapřášíme paprikou a přidáme zchladlou jíšku. Zalijeme vodou, přidáme povolenou nakrájenou hlívu, sůl, pepř, vývar a za stálého míchání vaříme cca 15 minut. Nakonec přidáme majoránku.
.
A jako hlavní jídlo můžete vyzkoušet Rajskou omáčku s našim kořením
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Kraj Vysočina