Slečna Lucie Karšlínová vysvětluje v publikaci Z Jaroměřického hrnce, jak se dostala k receptu na černé pivo. "Dostala jsem jej od své prababičky Marie Horké z Vícenic. podle tohoto receptu se vařilo pivo hlavně za války, kdy všeho bylo nedostatek a nebyly peníze. Babička si za války připravovala i vlastní droždí, které také nebylo k sehnání. Bohužel se nám recept nepodařilo dochovat. Babička si pouze pamatuje, že se droždí připravovalo z brambor a vždy se muselo nechat trošku starého droždí jako základ."
A tady je recept:
Je potřeba 11 l vody, 18 dkg melty, 2 kg sladu. Vše se 3/4 hodiny vaří. Potom se přidá 30 dkg cukru, pak se to odstaví, až je to chladné. Po vychladnutí přidáme 2 dkg kvasnic, necháme 24 hodin kvasit. Potom přelijeme do lahví a můžeme podávat.
(Citace z knihy Z jaroměřického hrnce, Vydalo Městské kulturní středisko Jaroměřice nad Rokytnou, městská knihovna v roce 2002 za podpory Ministerstva kultury ČR. 1 vydání)
.
A kdo nemá rád pivo, může si dát třeba Jasmínový zelený čaj
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Kraj Vysočina