Místní recept na Černou rybu je součástí Podlipanské kuchařky. Recept zapsala Zuzana Hnátková rodačka z Klášterní Skalice.
Suroviny: 1 kg kapra, 4 lžíce octa, 1 polévková lžíce nasekané cibule, 1 polévková lžíce nakrájeného celeru, půl polévkové lžíce nakrájené mrkve, půl polévkové lžíce nakrájené petržele nebo pastináku, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 2 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 2 - 3 tabulky černého perníku, lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce malinové šťávy nebo zavařeniny, 1 lžíce sladkého piva nebo červeného vína, 1 lžička másla, 5 vlašských ořechů, 1 lžíce velkých vypraných rozinek, kolečka citronu a máslo na dochucení a ozdobení, 1 l vody a sůl
Očištěného kapra nakrájíme na díly a osolíme. Směs vody, octa, cibule, celeru, mrkve, petržele, bobkového listu, hřebíčku, nového koření a pepře povaříme doměkka. Do směsi vložíme porce kapra a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny, jedenkrát kapra obrátíme. Uvařenou rybu opatrně vyndáme, do omáčky přidáme nastrouhaný perník, citronovou kůru i šťávu, malinovou šťávu a pivo. Vaříme do zhoustnutí. Hustou omáčku přecedíme a zeleninu propasírujeme přes síto. Do omáčky vložíme porce kapra, máslo, ořechy a rozinky. Necháme několik hodin rozležet. Omáčka má být sladkokyselá, pikantní. Při podávání poklademe kolem ryby kolečka citronu a kousky másla. Nejvhodnější přílohou je vídeňský knedlík.
.
A příště můžete na rybu použít naši Rybu za zámku
Další krajové recepty najdete pod štítkem Středočeský kraj