Camprata (pro 4 osoby)
1 kg brambor
1 hrnek mléka
2 vejce
1 hrnek hladké mouky
asi 1 dcl oleje nebo sádla
česnek, cibule, sůl
Paní Svatava Hejralová nám poslala místní recept na Camprata i s dobovou fotografií, který získala od své maminky pocházejí ze Staré Vsi u Vysokého nad Jizerou.
Oškrabané brambory nastrouháme a část vody slijeme, vařící mléko zamícháme do strouhanice, přidáme nastrouhanou cibuli, rozetřený česnek, vajíčka, mouku, osolíme dle chuti a dobře promícháme. Na pekáči rozpálíme olej či sádlo, vzniklé těsto na něj nalijeme a ihned zapečeme v rozehřáté troubě,až se po krajích utvoří růžová kůrčička.
Zapečeme těsto převrátíme špachtlí a dáme znovu do trouby. Takto postupujeme tak dlouho, až jsou camprata prostoupena připečenými kůrčičkami- korábky a lesknou se uvolněným tukem.
Zapíjíme podmáslím.
.
Camprata pak můžete zapíjet některým z našich mnoha špičkových čajů
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Liberecký kraj